Choinka z piernika
- 600 g mąki pszennej
- 250 g margaryny (można zastąpić masłem)
- 200 g ciemnego cukru
- 7 łyżek płynnego miodu lub golden syrupu
- 1,5 - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
- landrynki - różne kolory
Z podanej ilości składników wyjdzie kilka sztuk choinek.
Do garnuszka włożyć margarynę, cukier, miód lub golden syrup. Podgrzać, do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić (ale może wciąż być ciepłe).
Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawy, wymieszać. Dodać przestudzoną miksturę maślano-cukrową. Zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę miodu.
Ciasto piernikowe rozwałkować. Wyciąć kształt choinki. Można wycinać na lekko oprószonej mąką powierzchni, następnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrobić w choince małe otworki, w które nasypać pokruszone landrynki z czubkiem.
Piec w temperaturze 160 ?C przez około 10-12 minut. Po upieczeniu udekorować choinkę lukrem.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Podziel się opinią
Komentarze