Trwa ładowanie...
d1t6qld
28-12-2011 00:56

Jabłecznik królewski

Przepis
4.4
(43 głosy)
Oceń:
d1t6qld
Składniki
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 i 3/4 szkl mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • Masa:
  • 2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki wody do rozprowadzenia budyniu
  • 1 szlanka cukru
  • 1 kg jabłek
  • 2 budynie śmietankowe
    • 500g śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki cukru
Przepis

Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, przekładamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.

Zagotowujemy wodę z cukrem, jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się wody. Próżymy przez ok. 5 min. Budynie rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy do rozgotowanych jabłek. Biszkopt przekrawamy, gorące jabłka wykładamy na zimny biszkopt,przykrywamy drugą częścią biszkoptu studzimy. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę ubitą z cukrem. Wykładamy na masę jabłkową.

Przepis dodał użytkownik rosik93

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1t6qld
d1t6qld
d1t6qld
Więcej tematów
d1t6qld