28-12-2011 00:56
Jabłecznik królewski
Przepis
4.4
(43 głosy)
Oceń:
Składniki
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki wody
- 1 i 3/4 szkl mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- 2 szklanki wody
- 3/4 szklanki wody do rozprowadzenia budyniu
- 1 szlanka cukru
- 1 kg jabłek
- 2 budynie śmietankowe
- 500g śmietany 30 %
- 1/2 szklanki cukru
Przepis
Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, przekładamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.
Zagotowujemy wodę z cukrem, jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się wody. Próżymy przez ok. 5 min. Budynie rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy do rozgotowanych jabłek. Biszkopt przekrawamy, gorące jabłka wykładamy na zimny biszkopt,przykrywamy drugą częścią biszkoptu studzimy. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę ubitą z cukrem. Wykładamy na masę jabłkową.
Przepis dodał użytkownik rosik93
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.