Trwa ładowanie...
d1spt7t
27-12-2011 21:39

Anielski piernik

Przepis
1.0
(1 głos)
Oceń:
d1spt7t
Składniki
  • CIASTO PIERNIKOWE:
    • 5 jajek
    • 0,5 szklankia mąki
    • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3/4 szklanki cukru brązowego
    • 2 łyżki miodu
    • 1 przyprawa do piernika
    • szcypta soli
    • CIASTO ORZECHOWE:
    • 1,5 szklanki orzechów włoskich drobno zmielonych
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 5 białek
    • MASA:
    • 5 żółtek
    • 0,5 szklanki mleka
    • 0,5 szklanki cukru
    • 2 masy krówkowe orzechowe
    • 1/3 szklanki spirytusu
    • 300 g masła lub margaryny
    • 1 czekolada gorzka
    • 0,5 szklanki orzechów włoskich drobno zmielonych za pomocą blendera
Przepis

Ciasto piernikowe Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, pod koniec dodając cukier, a następnie żółtka. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao i przyprawę do piernika przesiać. Dodać do masy i dodać miód. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto Wyłożyć na blachę o wymiarach 35x24cm i piec ok 30 min. w temp. 180'C. Upieczone ciasto przekroić na dwa blaty. Ciasto orzechowe Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wsypujemy orzechy oraz mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy ok 20 min w temp. 180'C. Masa Żółtka zmiksować z cukrem i mlekiem, a następnie zagotować, ciągle mieszając aż masa zgęstnie. Odłożyć do przestygnięcia. Miękką margarynę bądź masło zmiksować na puch dodając masę a na koniec spirytus. Masę schłodzić ok 20-30 min. Do formy do pieczenia wkładamy jeden blat ciasta piernikowego a następnie nakładamy 3/4 masy, przykrywamy ciastem orzechowym i smarujemy masą krówkową orzechową (
wcześniej puszkę można podgrzać by cukier nie był twardy ) i ponownie przykryć ciastem piernikowym. Nałożyć pozostałą masę i posypać startą na małych oczkach czekoladą i orzechami. Ciasto schłodzić ok godziny. Smacznego !!

Przepis dodał użytkownik IKM

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1spt7t
d1spt7t
d1spt7t
Więcej tematów
d1spt7t