Anielski piernik
- CIASTO PIERNIKOWE:
- 5 jajek
- 0,5 szklankia mąki
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki miodu
- 1 przyprawa do piernika
- szcypta soli
- CIASTO ORZECHOWE:
- 1,5 szklanki orzechów włoskich drobno zmielonych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
- MASA:
- 5 żółtek
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 masy krówkowe orzechowe
- 1/3 szklanki spirytusu
- 300 g masła lub margaryny
- 1 czekolada gorzka
- 0,5 szklanki orzechów włoskich drobno zmielonych za pomocą blendera
Ciasto piernikowe Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, pod koniec dodając cukier, a następnie żółtka. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao i przyprawę do piernika przesiać. Dodać do masy i dodać miód. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto Wyłożyć na blachę o wymiarach 35x24cm i piec ok 30 min. w temp. 180'C. Upieczone ciasto przekroić na dwa blaty. Ciasto orzechowe Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wsypujemy orzechy oraz mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy ok 20 min w temp. 180'C. Masa Żółtka zmiksować z cukrem i mlekiem, a następnie zagotować, ciągle mieszając aż masa zgęstnie. Odłożyć do przestygnięcia. Miękką margarynę bądź masło zmiksować na puch dodając masę a na koniec spirytus. Masę schłodzić ok 20-30 min. Do formy do pieczenia wkładamy jeden blat ciasta piernikowego a następnie nakładamy 3/4 masy, przykrywamy ciastem orzechowym i smarujemy masą krówkową orzechową (
wcześniej puszkę można podgrzać by cukier nie był twardy ) i ponownie przykryć ciastem piernikowym. Nałożyć pozostałą masę i posypać startą na małych oczkach czekoladą i orzechami. Ciasto schłodzić ok godziny. Smacznego !!
Przepis dodał użytkownik IKM
Podziel się opinią
Komentarze