Trwa ładowanie...
d2tc4lj
27-12-2011 09:51

Kaczka w jarzębinie :-)

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
d2tc4lj
Składniki
  • kaczka 1 sztuka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • śliwki kalifornijskie 10 sztuk
  • konfitura z jarzębiny 1 łyżka
  • czerwone wino 0.5 szklanki
  • bulion warzywny 1 szklanka
  • sałata, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, ogórek świeży
  • świeża bazylia, czosnek, jogurt,majonez, pieprz,sól
  • pure ziemniaczane 4 porcje
Przepis

Przygotowanie:
1

Kaczkę, umyć, podzielić, natrzeć solą i pieprzem.Posypać majerankiem.Odstawić na dobę do lodówki. Następnego dnia obsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do brytfanny i wstawić do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) na 2 godziny.

2

Przygotować sos do kaczki. Śliwki kalifornijskie pokroić i dodać do gotującego się bulionu,dusić tak długo, aż się rozgotują.Dodać łyżkę konfitury z jarzębiny i czerwone wino.Zredukować i zagęścić ciemną zasmażką, typu Knorr.

3

Sałata z sosem bazyliowo- czosnkowym. Do jogurtu dodać łyżkę majonezu. Posiekać świeżą bazylię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do smaku, sól, cukier i pieprz. Sałatę porwać, ogórek pokroić w słupki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, rzodkiewkę pokroić w plasterki. Polać sosem bazyliowo-czosnkowym przed podaniem.

4

Kaczkę podawać polaną sosem śliwkowo jarzębinowym z pure ziemniaczanym i sałatą z sosem bazyliowo-czosnkowym. SMACZNEGO!!!!

Przepis dodał użytkownik bynek_72

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tc4lj
d2tc4lj
d2tc4lj
Więcej tematów
d2tc4lj