Trwa ładowanie...
d2beujx
22-12-2011 16:12

Orzechowe ciasteczka

Przepis
1.0
(2 głosy)
Oceń:
d2beujx
Składniki
  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g margaryny lub masła
  • 130 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g polewy czekoladowej
    • połówki włoskich orzechów
Przepis

Mąkę tortową wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia,
na wierz położyć kawałki miękkiej margaryny. Zrobić zagłębienie w
mące, wsypać cukier puder,sól i przyprawę do pierników,wbić jajko.
Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto.
Uformować kulę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 60 minut.
Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypaną mąką, za pomocą okrągłej
foremki lub literatki wykrawać krążki. Krążki ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temp.180 stopni.
Ostudzone ciasteczka polać lub zamoczyć w polewie czekoladowej, na wierz
położyć połówki orzechów.

RADA: Ciasteczka można przechowywać w metalowych pudełkach do 3
tygodni.

Przepis dodał użytkownik eluchap56

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2beujx
d2beujx
d2beujx
Więcej tematów
d2beujx