Orzechowe ciasteczka
- 150 g mąki tortowej
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g margaryny lub masła
- 130 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g polewy czekoladowej
- połówki włoskich orzechów
Mąkę tortową wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia,
na wierz położyć kawałki miękkiej margaryny. Zrobić zagłębienie w
mące, wsypać cukier puder,sól i przyprawę do pierników,wbić jajko.
Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto.
Uformować kulę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 60 minut.
Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypaną mąką, za pomocą okrągłej
foremki lub literatki wykrawać krążki. Krążki ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temp.180 stopni.
Ostudzone ciasteczka polać lub zamoczyć w polewie czekoladowej, na wierz
położyć połówki orzechów.
RADA: Ciasteczka można przechowywać w metalowych pudełkach do 3
tygodni.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze