Mleczny sernik( bożonarodzeniowo- wielkanocny)
- Ciasto: 1/2kost.masła, 3żółtka, 1szkl. krupczatki, 1/2szkl.cukru, 1 łyżeczka proszku, cukier waniliowy.
- Masa serowa: sera delfiko 1 kg( lub inny w wiadereczku) , 4 żółtka, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 4 łyżki oleju, 1 szkl. cukru utrzeć ,3szkl. mleka
Żółtka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji, dodajemy pół kostki masła a następnie produkty suche- mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia i cukier waniliowy. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Zaczynamy przygotowywać masę serową : miksujemy ser z 4 żółtkami, wsypujemy 2 budynie , a następnie dodajemy 4 łyżki oleju, szklankę cukru. Po wymieszaniu wlewamy powoli 3 szklanki mleka i miksujemy.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozkładamy w formie, zapiekamy 15 minut w temperaturze 180-190 stopni. Wyjmujemy i powoli wylewamy na to masę serową. Pieczemy kolejne 45 minut w 180 stopniach.
Na koniec wykładamy na ciasto pianę ubitą z 7 białek i posypujemy wiórkami kokosowymi. Zapiekamy do uzyskania złotego koloru.
Smacznego:)!
Przepis dodał użytkownik natalia759
Podziel się opinią
Komentarze