Trwa ładowanie...
d31z1kp
19-12-2011 13:12

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Przepis
3.7
(26 głosów)
Oceń:
d31z1kp
Składniki
  • ciasto :
    • 2 szklanki mąki
  • 150 g margaryny
  • pół szklanki gęstej , kwaśnej śmietany 18-22%
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
    • farsz :
    • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki margaryny
  • sól , pieprz
    • do posmarowania i posypania :
    • 1 roztrzepane jajko
  • ziarenka czarnuszki , maku , sezamu itp.
Przepis

Przygotować ciasto : śmietanę wymieszać z drożdżami i cukrem - aż do rozpuszczenia się drożdży. Mąkę posiekać z margaryną . Dodać sól i śmietanę z drożdżami . Wyrobić ciasto , aż będzie gładkie i lśniące [ Krystynie zajęło to ok. 5 minut - ja też potrzebowałam mniej wiecej tyle czasu ] . Odstawić pod przykryciem na 30 minut .

W tym czasie zrobić farsz : pieczarki obrać ze skórki , umyć i zetrzeć na grubej tarce . Cebulę pokroić w kosteczkę . Na dużej patelni rozpuścić margarynę i zeszklić na niej cebulę , następnie dodać utarte pieczarki i smażyć aż do odparowania soku . Doprawić solą i pieprzem . Przestudzić .

Ciasto podzielić na kilka mniejszych części , z każdej części uformować wałeczek , który należy rozwałkować na długi prostokąt . Na środku prostokąta [ na całej długości ] ułożyć farsz . Jeden brzeg ciasta założyć za farszem i docisnąć . Zrolować do drugiego brzegu ciasta . Powstały wałek lekko spłaszczyć i pokroić na ukos tak jak kroi się kopytka .

Ulepione paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze , posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut - do zrumienienia [ u mnie piekły się na termoobiegu w 165 C przez jakieś 30 minut ] .

Przepis dodał użytkownik nuna987

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31z1kp
d31z1kp
d31z1kp
Więcej tematów
d31z1kp