Trwa ładowanie...
d35eye9
07-12-2011 17:34

Słodkie dary lasu

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
d35eye9
Składniki
  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki,
  • kost. margaryny,
  • szkl. śmietany 18%,
  • 1 białko,
  • 2 łyżki maku.
  • Krem:
  • 1 l mleka,
  • 5 żółtek,
  • 2 duże budynie waniliowe,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szkl. cukru,
  • cukier waniliowy,
  • kost, masła,
  • 1/2 kost. margaryny.
Przepis

1. Mąkę przesiać do miski, dodać posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką do babeczek wycinać kapelusze a szklanką tyle samo spodów, w których należy zrobić wgłębienie na nóżki grzybka. Z reszty ciasta utworzyć cienki rulon i kroić na tyle nóżek ile mamy spodów. Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku. Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st.
2. W szkl. mleka rozrobić budynie i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę, ugotować gęsty budyń, przestudzić. Margarynę i masło utrzeć z cukrem i żółtkami, na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładać do kapeluszy, dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą czekoladową.

Przepis dodał użytkownik czekoladka_m

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35eye9
d35eye9
d35eye9
Więcej tematów
d35eye9