04-12-2011 18:26
Pyszny sezamowiec
Przepis
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Składniki
- CIASTO: 1/2 kg mąki, kost. margaryny, 6 żółtek, 1/3 szkl. cukru, 2 op. cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- DODATKOWO DO 1 PLACKA: 20 dag sezamu, 10 dag masła, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki miodu.
- DODATKOWO DO 2 PLACKA: powidła ze śliwek lub z czarnej porzeczki, 6 białek, szkl. cukru, 20 dag wiórków kokosowych.
- MASA: 1/2 kost. margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 20 dag chałwy waniliowej, 1/2 kost. masła.
Przepis
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i ułożyć w dwóch równych blaszkach o wym. 25x36cm.
2. Sezam uprażyć na suchej patelmi, dodać masło, puder i miód i smażyć przez 3 min. Gotową masę wyłożyć na 1 placku. Piec 20min. w temp. 170st.
3. Białka ubić z cukrem. dodać wiórki, delikatnie wymieszać i położyć na posmarowany wcześniej powidłami 2 placek. Ciasto piec ok. 20 min w temp. 170st.
4. Masło i margarynę utrzeć z pudrem, dodać chałwę, utrzeć na gładką masę. Kremem przełożyć wystudzone placki tak, aby placek z sezamem był na spodzie.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.