21-09-2011 21:02
Domowy kisiel jabłkowy ze świeżą melisą
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- 1, 5 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 1 duże jabłko
- 2 płaskie łyżki mączki ziemniaczanej
- 3 łyżki zimnej wody
- świeża melisa (może być mięta, a nawet bazylia, jeśli ktoś lubi)
- ewentualnie: biszkopty, słodkie owoce sezonowe (gruszki, morele, brzoskwinie, banany, śliwki), cynamon
Przepis
Wodę zagotować z cukrem. Dodać jabłko starte na drobnych oczkach na tarce. Jeśli ktoś lubi, można dodać odrobinę cynamonu. Mączkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z zimną wodą i dodać do gotującej się wody z jabłkiem. Gotować tak długo, aż kisiel zgęstnieje. Jeśli konsystencja jest nadal zbyt wodnista, zmieszać jeszcze odrobinę mączki z zimną wodą i dodać do gęstniejącej masy.
Kisiel przelać do miseczki do miseczki i udekorować świeżą, posiekaną melisą.
Przepis dodał użytkownik wisia
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.