zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2011-08-12

Ogórki kiszone

KuchniaGosi
przepis lubi: 2 osoby 4/5 15 głosów
Składniki
  • 3 kg niedużych ogórków, koper , chrzan, czosnek, sól kamienna do kiszenia ogórków
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Obieramy czosnek i drobniutko kroimy. Koper myjemy i kroimy. Chrzan oczyszczamy z ziemi i dzielimy na małe kawałeczki.Dokładnie myjemy i płuczemy ogórki. Umyte ogórki wkładamy do miski i zalewamy je zimną wodą, przynajmniej na godzinę. Myjemy litrowe słoiki typu TWIST i kładziemy je na ściereczce.Bierzemy suche słoiki . Wkładamy przyprawy i ogórki niezbyt ciasno. Gotujemy wode z solą [ na litr wody 2 płaskie łyżki soli ]. Gorącą wodą zalewamy ogórki i dobrze zakręcamy słoiki. Nie wymagają pasteryzowania.

Smacznego!!!

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (20)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Ja 2013-06-26 (12:48) 1 rok 4 miesiące 26 dni 22 godziny i 21 minut temu

Odchudzanko
Zadbaj o siebie, spal wstrętny tłuszcz , pozbądź się cellulitu. Zapytaj o plan odchudzający. Polecam wpisac na facebooku dieta trening suplementacja. Tam rozpisują takie plany indywidualnie.

odpowiedz

0
0
~AD 2013-06-26 (11:51) 1 rok 4 miesiące 26 dni 23 godziny i 18 minut temu

kiszenie
Ja odcinam koniuszki ogórków i dodaję jeszcze 2-3 listki z czarnej porzeczki.

odpowiedz

0
0
~inka 2013-06-26 (11:09) 1 rok 4 miesiące 27 dni i 1 minutę temu

ogórki
przepis super od zeszłego roku tak właśnie przygotowuję ogórki na zimę i nawet w czerwcu są idealnie twarde polecam!!!!!!!!!!!

odpowiedz

0
0
~krys 2013-06-26 (10:46) 1 rok 4 miesiące 27 dni i 23 minuty temu

kwaszenie
Wybierajcie ogórki najlepsze do kwaszenia typu POLAN,MONASTYRSKI,WISCONSIN,ŚREMSKI starać się zalewać wodą z studni,hydroforu.Koper na spód i na górę słoika.Przyprawy na spód kto co lubi czosnek,lść dębu,porzeczki,wiśni,chrzanu lub chrzan .Można dać listek laurowy-daje fajny smak.Za komuny robiłem przemysłowo dodawało się saletre potasową -na twardość ogórka.Czym więcej soli tym lepsze przechowywanie.

odpowiedz

0
1
~Tytus-de'Zoo 2013-06-26 (09:23) 1 rok 4 miesiące 27 dni 1 godzinę i 46 minut temu

zapomniałem o 2-3
jadłem jeszcze ale nie robiłem z 2-3 liśćmi dębu. Będą super twarde.

odpowiedz

0
0
~Tytus-de'Zoo 2013-06-26 (09:11) 1 rok 4 miesiące 27 dni 1 godzinę i 58 minut temu

kto to wymyśla
wiec tak: dobre kształtne swoje ogórki z działki, chrzan, kopru dużo i pokroić ale na dno zawsze bukiecik z nasionkami, potem liście czarnej porzeczki oraz wiśni po 2-4 sztuki koniecznie, woda prosto ze studni (kranu) z jedną czubatą łyzką soli na litr. Zalać w słoje pod gumke (typu twist rdzewieje !) - odstawić na 3-5 dni w ciepłe ninasłonecznione miejsce i potem do zimnej piwnicy i macie ogórki kiszone .....

odpowiedz

0
0
~Milena 2013-06-26 (09:04) 1 rok 4 miesiące 27 dni 2 godziny i 5 minut temu

Chudnij
Chcecie się odchudzać? Wpiszcie na fejsbuuku dieta trening suplementacja. Rozpisują tam rewelacyjne plany odchudzające.Schudłam ponad dwadzieścia kilo

odpowiedz

0
0
~probioemy@wp.pl 2013-06-26 (08:56) 1 rok 4 miesiące 27 dni 2 godziny i 13 minut temu

ogórki
kiszenie wszystko się zgadza poza jednym /// ogórki przed zakiszeniem wymoczyć kilka godzin w wodzie z dodatkiem ProBioEmów , aby zneutralizować met. ciężkie i inną chemię która nam szkodzi/ przepis sprawdzony przez setki ludzi w Polsce

odpowiedz

0
0
~fliper 2013-06-26 (08:45) 1 rok 4 miesiące 27 dni 2 godziny i 24 minuty temu

ogóreczki
Ja długo kisiłem ogórki ale zaczełem kupować ogórki ORZEŁ POLSKA są super najlepsze nie warto smemu robić

odpowiedz

0
0
~babcia Ela 2013-06-08 (23:30) 1 rok 5 miesięcy 13 dni 11 godzin i 39 minut temu

ogóooooorki
ogórków nie zalewam zimną wodą, tylko jak ostygną zamknięte to na 3 dni wstawiam do ciemnej szafki a póżniej na 3 dni do lodówki-to ztrzymuje proces dalszego kiszenia i po tych 6 dniach do piwnicy i je zasłaniam od światła. nawet teraz kiszone w ubiegłym roku są super smaczne i nie przekiszone

odpowiedz

0
0
~martucha 2013-03-20 (07:29) 1 rok 8 miesięcy 2 dni 3 godziny i 40 minut temu

ogórki
wiele razy kupne ogórki(niestety nie mam swoich z działki)zalewałam zimną wodą.Po wielu miesiącach efekt był taki że ogórki były miękie,i puste w środku.W zeszłym roku zalałam ogórki wrzątkiem -rewelacja,twarde ,chrupiące,takie jak lubię,PYcha

odpowiedz

0
0
~B.P. 2013-02-05 (13:39) 1 rok 9 miesięcy 16 dni 21 godzin i 30 minut temu

Ogórki kiszone
Ogórki zalewam zimną wodą. Dodatki jak w przepisie. Po ukiszeniu (5-6 dni) krótko pasteryzuję, aby słoiki zamknęły się. Wtedy dalej ogórki nie kiszą się. Do lata są takie same jak zaraz po ukiszeniu.

odpowiedz

0
0
~emery 2012-08-19 (22:48) 2 lata 3 miesiące 2 dni 12 godzin i 21 minut temu

Bzdura.
Ja od 30 lat robie kiszone ogorki na dzialce i zalewam je zimna prosto z kranu woda.Oczywiscie dodatki daje mniej wiecej takie same no moze jeszcze po 2 listki z wisni i 2 listki z czarnej pozeczki.Obecnie mam jeszcze ogorki z 2010 roku i sa twarde i smaczne jak robione obecnie.

odpowiedz

0
0
~Kalina 2012-08-19 (18:10) 2 lata 3 miesiące 2 dni 16 godzin i 59 minut temu

Gorącą wodą?
Gorącą wodą zalewa się malosolne i jeszcze ścina końcówki, aby szybciej ukisły.

odpowiedz

1
0
~dziureczka 2012-08-19 (16:07) 2 lata 3 miesiące 2 dni 19 godzin i 2 minuty temu

pyszne ogóreczki
mam taki sam przepis i najlepiej jest aby ogórki stały jeden dzień w cieplym a potem już wynieść je w chłodne miejsce. bedą pyszne:)

odpowiedz

0
0
~pedant 2012-08-19 (14:10) 2 lata 3 miesiące 2 dni 20 godzin i 59 minut temu

HIT
ja nigdy nie myję słoików, ale staram sie raczej nie pakowac ogórków do słoi po dżemie

odpowiedz

0
0
~ogórek 2012-08-19 (12:51) 2 lata 3 miesiące 2 dni 22 godziny i 18 minut temu

HIT ! Tego
Przepisy dla niedorozwiniętych

odpowiedz

0
0
~rek 2012-08-19 (10:55) 2 lata 3 miesiące 3 dni i 14 minut temu

Za mozolne
1.Ogórki umyć (zapiaszczone wyszorować szcoteczką) 2.Do słoja twist włożyć koper- najlepiej zielone baldachy, liście (po jednym) czarnej porzeczki i wiśni, pokrojony spory ząbek czosnku,wiór korzenia chrzanu. 3.Ogórki układać ciasno,najlepiej pionowo w dwu, trzech warstwach pozostawiając min 1cm wolnej powierzchni nad krawędzią słoja. 4. Przygotować solankę z zimnej, najlepiej twardej wody - 5 dkg soli na litr wody. 5.Ogórki zalać solanką do przelewu,zakręcić pokrywkę, odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. 6.Jeżeli proces kiszenia był burzliwy, i ubyło solanki,należy jej dolać do pełna ,zakręcone słoje odstawić w chłodne miejsce. Takie ogórki zachowują b.dobry smak do końca roku, dobry do Wielkanocy.

odpowiedz

0
0
~rek 2012-08-19 (10:51) 2 lata 3 miesiące 3 dni i 18 minut temu

Za mozolne
1.Ogórki umyć (zapiaszczone wyszorować szcoteczką) 2.Do słoja twist włożyć koper- najlepiej zielone baldachy, liście (po jednym) czarnej porzeczki i wiśni, pokrojony spory ząbek czosnku,wiór korzenia chrzanu. 3.Ogórki układać ciasno,najlepiej pionowo w dwu, trzech warstwach pozostawiając min 1cm wolnej powierzchni nad krawędzią słoja. 4. Przygotować solankę z zimnej, najlepiej twardej wody - 5 dkg soli na litr wody. 5.Ogórki zalać solanką do przelewu,zakręcić pokrywkę, odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. 6.Jeżeli proces kiszenia był burzliwy, i ubyło solanki,należy jej dolać do pełna ,zakręcone słoje odstawić w chłodne miejsce. Takie ogórki zachowują b.dobry smak do końca roku, dobry do Wielkanocy.

odpowiedz

0
0
~ogórcorz 2012-04-21 (13:03) 2 lata 7 miesięcy 22 godziny i 6 minut temu

w/w
goraca woda przyspiesza kiszenie,zalewa sie zimna i od razu do ocieplonej takiej +5 stop.piwnicy.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Knedle, Pierogi, Śledzie po kaszubsku, Barszcz czerwony, Kurczak, Szarlotka, Placuszki, Ciasta na zimno, sernik na zimno, Mięso mielone, Sałatka, Naleśniki, Desery, Śledzie przepisy, Makowiec, Dania z ziemniaków, Blok czekoladowy, Sałatka gyros, Rogaliki, Śledzie w oleju