Trwa ładowanie...
d3v308r
05-06-2011 07:08

Bułeczki czekoladowe na letnie śniadanie

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3v308r
Składniki
  • - 450g pszennej mąki
  • - 125 ml ciepłego mleka
  • - 3 dag drożdży
  • - 100g rodzynek zalanych alkoholem/ew. ciepła wodą/
  • - 50g kakao w proszku
  • - 100g cukru
  • - 3 jaja
  • - 150g roztopionego masła
  • - 100g czekolady połamanej drobno
  • - zapach migdałowy
Przepis

Drożdże zalewamy mlekiem, wsypujemy łyżeczkę cukru i czekamy, aż "ruszą". Do malaksera z mieszakami wsypujemy mąkę, kakao, wrzucamy jaja, wlewamy drożdże. Mieszamy, dodajemy masło, zapach, cukier.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wałkujemy rulon, kroimy na porcje. Na każdy plaster ciasta nakładamy rodzynki zmieszane z pokruszoną czekoladą i formujemy bułeczki. Można zrobić część bez nadzienia. Układamy na blasze wyłożonej papierem i czekamy kolejne pół godziny. Pieczemy ok. 15 min przy 190stC.
Są pyszniutkie!

Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3v308r
d3v308r
d3v308r
Więcej tematów
d3v308r