Trwa ładowanie...
d35eye9
13-05-2011 11:52

Smażone szprotki

Przepis
3.2
(18 głosów)
Oceń:
d35eye9
Składniki
  • 1/2 kg szprotek
  • ok. pół szklanki mąki
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)
  • natka świeżej pietruszki
  • olej do smażenia
  • do ozdoby: cytryna, sól morska
Przepis

Rozgrzej olej do ok. 190°C

Szprotki, sol, pieprz i mąkę wrzuć do lnianego worka, dobrze potrząśnij by ryby pokryły się mąką.

Zawartość worka wsyp do sitka, by usunąć nadmiar mąki, wrzuć ryby na patelnię. Smaż ok. 3min, aż będą chrupiące.

Wyciągnij je na papierowy ręcznik, aby obciekły z tłuszczu. W międzyczasie do gorącego oleju wrzuć pietruszkę, uwaga olej będzie strzelać! Kiedy liście będą ciemno zielone, odcedź je i podaj z szprotkami. Posyp wszystko solą morską i podawaj z cytryną.

Przepis dodał użytkownik czarownica

Podziel się opinią

20
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35eye9
d35eye9
d35eye9
Więcej tematów
d35eye9