Trwa ładowanie...
d4fk4p8
31-03-2011 13:38

Kurczak Biryani

Przepis
4.5
(2 głosy)
Oceń:
d4fk4p8
Składniki
  • 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • olej (u mnie vegetable oil)
  • puszka krojonych pomidorów
  • szczypta zielonego chili
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ?GARAM MASALA?
  • szczypta czerwonego chili
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kilka ziarenek kolendry (około 1/2 łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ?KURMA POWDER?
  • łyżeczka pasty czosnkowej
  • kilka goździków
  • kilka ziaren kardamonu
  • sól
  • 3-4 szklanki sypkiego ryżu ?basmanti?
Przepis

Kurczaka kroimy w kostkę, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej, tak żeby przykrył dokładnie dno, nawet troszkę więcej, rozgrzewamy go i wrzucamy pokrojoną cebulę ? smażymy aż lekko zbrązowieje. Wszystkie przyprawy mieszamy razem (oprócz pasty czosnkowej) i dodajemy do cebuli, podsmażamy 2 minuty i dodajemy mięso z kurczaka i pastę czosnkową- smażymy około 10 minut na małym ogniu, mieszając żeby nic nie przywarło do garnka. Wlewamy pomidory i smażymy wszystko kolejne 10 minut na małym ogniu aż zaobserwujemy jak olej oddziela się od zalewy z pomidorów. Ugotowany ryż wrzucamy do garnka z kurczakiem i dokładnie mieszamy wszystko razem.
Najlepiej podawać z jogurtem naturalnym, gdyż potrawa jest bardzo ostra.

Przepis dodał użytkownik fiolunka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fk4p8
d4fk4p8
d4fk4p8
Więcej tematów
d4fk4p8