Kurczak Biryani
- 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 2 cebule
- olej (u mnie vegetable oil)
- puszka krojonych pomidorów
- szczypta zielonego chili
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki przyprawy ?GARAM MASALA?
- szczypta czerwonego chili
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- kilka ziarenek kolendry (około 1/2 łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki przyprawy ?KURMA POWDER?
- łyżeczka pasty czosnkowej
- kilka goździków
- kilka ziaren kardamonu
- sól
- 3-4 szklanki sypkiego ryżu ?basmanti?
Kurczaka kroimy w kostkę, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej, tak żeby przykrył dokładnie dno, nawet troszkę więcej, rozgrzewamy go i wrzucamy pokrojoną cebulę ? smażymy aż lekko zbrązowieje. Wszystkie przyprawy mieszamy razem (oprócz pasty czosnkowej) i dodajemy do cebuli, podsmażamy 2 minuty i dodajemy mięso z kurczaka i pastę czosnkową- smażymy około 10 minut na małym ogniu, mieszając żeby nic nie przywarło do garnka. Wlewamy pomidory i smażymy wszystko kolejne 10 minut na małym ogniu aż zaobserwujemy jak olej oddziela się od zalewy z pomidorów. Ugotowany ryż wrzucamy do garnka z kurczakiem i dokładnie mieszamy wszystko razem.
Najlepiej podawać z jogurtem naturalnym, gdyż potrawa jest bardzo ostra.
Przepis dodał użytkownik fiolunka
Podziel się opinią
Komentarze