Polędwiczki na lazurowym makaronie
- 2-3 polędwiczki wieprzowe (zależy od wielkości)
- 2 duże pory
- 1 ser pleśniowy LAZUR niebieski
- makaron kokardki (może być kolorowy)
- kostka bulionowa warzywna
- pomidory koktajlowe
- ser żółty (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- wegeta
- sól
- pieprz
Polędwiczki kroimy w 2-2,5 cm. plasterki, rozbijamy je pięścią i smażymy na oleju po 3 min. z każdej strony przyprawiając solą i pieprzem podczas smażenia. Por kroimy na półkrążki o grubości ok. 1 cm. i podsmażamy na tłuszczu po polędwiczkach, przyprawiając go delikatnie wegetą. Makaron podgotowujemy - al?dente.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, na który ścieramy ser LAZUR błękitny (najlepiej warstwa makarony na to warstwa sera, warstwa makaronu i warstwa sera), na to wszystko wykładamy podsmażony wcześniej por, na wierzch układamy ściśle plasterki polędwiczek a na łączeniach (gdzie-niegdzie) połówki pomidorków koktajlowych. Podlewamy rozpuszczoną kostką bulionową.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. na ok. 20 min.
Można też urozmaicić wygląd i kaloryczność (niestety) startym serem żółtym. W tym celu odkrywamy naczynie, ścieramy na wierzch żółty ser (nie dużo) i wstawiamy na ok. 5-8 min.
To się musi udać ? SMACZNEGO.
Przepis dodał użytkownik e.piast
Podziel się opinią
Komentarze