Trwa ładowanie...
d3xbsh9
09-03-2011 21:03

Polędwiczki na lazurowym makaronie

Przepis
4.3
(4 głosy)
Oceń:
d3xbsh9
Składniki
  • 2-3 polędwiczki wieprzowe (zależy od wielkości)
  • 2 duże pory
  • 1 ser pleśniowy LAZUR niebieski
  • makaron kokardki (może być kolorowy)
  • kostka bulionowa warzywna
  • pomidory koktajlowe
  • ser żółty (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • wegeta
  • sól
  • pieprz
Przepis

Polędwiczki kroimy w 2-2,5 cm. plasterki, rozbijamy je pięścią i smażymy na oleju po 3 min. z każdej strony przyprawiając solą i pieprzem podczas smażenia. Por kroimy na półkrążki o grubości ok. 1 cm. i podsmażamy na tłuszczu po polędwiczkach, przyprawiając go delikatnie wegetą. Makaron podgotowujemy - al?dente.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, na który ścieramy ser LAZUR błękitny (najlepiej warstwa makarony na to warstwa sera, warstwa makaronu i warstwa sera), na to wszystko wykładamy podsmażony wcześniej por, na wierzch układamy ściśle plasterki polędwiczek a na łączeniach (gdzie-niegdzie) połówki pomidorków koktajlowych. Podlewamy rozpuszczoną kostką bulionową.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. na ok. 20 min.

Można też urozmaicić wygląd i kaloryczność (niestety) startym serem żółtym. W tym celu odkrywamy naczynie, ścieramy na wierzch żółty ser (nie dużo) i wstawiamy na ok. 5-8 min.

To się musi udać ? SMACZNEGO.

Przepis dodał użytkownik e.piast

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3xbsh9
d3xbsh9
d3xbsh9
Więcej tematów
d3xbsh9