Tort kawowy
- CIASTO BISZKOPTOWE
- 10 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 20 dag cukru
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wody
- # KREM KAWOWY
- # 1 szklanka mleka
- # 1 paczka budyniu śmietankowego
- # 1/2 szklanki cukru
- # 1/2 kostki masła
- # 1 szklanka wody (do zaparzenia kawy)
- # 1/2 szklanki kawy prawdziwej
- # 1/3 tabliczki białej czekolady do posypania
Przepis na ciasto biszkoptowe:
Żółtka, cukier, cukier waniliowy i wodę utrzeć na pianę. Dodawać stopniowo mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Ciasto włożyć do małej tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni C. Ostudzone ciasto przekrajać na trzy jednakowej grubości warstwy i przełożyć kremem kawowym. Środkową warstwę można nasączyć olejkiem rumowym, a dwie pozostałe - zaparzoną mocną kawą. Powierzchnię i boki posmarować również kremem. Tort posypać tartą białą czekoladą lub ozdobić według uznania.
Przepis na krem kawowy:
Z wody i kawy sporządzić napar. Mleko, cukier, proszek budyniowy wymieszać i dodać zaparzoną kawę (można przelać kawę przez siteczko, aby nie było fusów) i ponownie wymieszać. Następnie ugotować budyń ciągle mieszając aż do ostygnięcia. Na koniec utrzeć masło i dodać do ostudzonego budyniu.
Przepis dodał użytkownik agga129
Podziel się opinią
Komentarze