Trwa ładowanie...
d1g9mk3
26-11-2010 16:11

Tort kawowy

Przepis
3.3
(3 głosy)
Oceń:
d1g9mk3
Składniki
    • CIASTO BISZKOPTOWE
    • 10 dag mąki pszennej
    • 10 dag mąki ziemniaczanej
    • 20 dag cukru
    • 3 jajka
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 łyżki wody
    • # KREM KAWOWY
  • # 1 szklanka mleka
  • # 1 paczka budyniu śmietankowego
  • # 1/2 szklanki cukru
  • # 1/2 kostki masła
  • # 1 szklanka wody (do zaparzenia kawy)
  • # 1/2 szklanki kawy prawdziwej
  • # 1/3 tabliczki białej czekolady do posypania
Przepis

Przepis na ciasto biszkoptowe:
Żółtka, cukier, cukier waniliowy i wodę utrzeć na pianę. Dodawać stopniowo mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.

Ciasto włożyć do małej tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni C. Ostudzone ciasto przekrajać na trzy jednakowej grubości warstwy i przełożyć kremem kawowym. Środkową warstwę można nasączyć olejkiem rumowym, a dwie pozostałe - zaparzoną mocną kawą. Powierzchnię i boki posmarować również kremem. Tort posypać tartą białą czekoladą lub ozdobić według uznania.

Przepis na krem kawowy:
Z wody i kawy sporządzić napar. Mleko, cukier, proszek budyniowy wymieszać i dodać zaparzoną kawę (można przelać kawę przez siteczko, aby nie było fusów) i ponownie wymieszać. Następnie ugotować budyń ciągle mieszając aż do ostygnięcia. Na koniec utrzeć masło i dodać do ostudzonego budyniu.

Przepis dodał użytkownik agga129

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1g9mk3
d1g9mk3
d1g9mk3
Więcej tematów
d1g9mk3