Trwa ładowanie...
dlyto9j
04-09-2010 08:52

Chili con carne danie meksykanskie

Przepis
4.3
(4 głosy)
Oceń:
dlyto9j
Składniki
  • Składniki, dla 3 - 4 osób:
  • ? 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ? 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
  • ? 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • ? 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • ? 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
  • ? 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ? 450 g mielonej chudej wołowiny
  • ? 1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek (200 g)
  • ? 1 kostka bulionu wołowego
  • ? 1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę
  • ? 5 suszonych pomidorów
  • ? 1 puszka czerwonej fasoli ?kidney? w zalewie (400 g), odsączonej z zalewy
    • Dodatki (dowolnie): gotowe kukurydziane placki tortilli, biały ryż, kwaśna śmietana, sałatka z awokado
Przepis

?Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony.
?Dodać pomidory z zalewą i pół puszki pozostałego soku pomidorowego (w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem, ewentualnie kolejnym bulionem.
?Przykryć i gotować przez 20 - 25 minut, w zależności od delikatności mięsa. Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.
?Podawać na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli, ewentualnie z dodatkiem kwaśnej śmietany i sałatki z awokado

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlyto9j
dlyto9j
dlyto9j
Więcej tematów
dlyto9j