Trwa ładowanie...
d1y9d5q
04-09-2010 08:32

łody bananowe

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1y9d5q
Składniki
  • składniki na krem angielski:
    • ?500ml mleka
  • ?6 żółtek (białka możemy zamrozić lub zrobić pavlovą)
  • ?25g cukru
    • składniki na karmelizowane banany:
    • ?30g masła
  • ?50g drobnego cukru
  • ?dojrzały banan (180g), pokrojony w plasterki
  • ?sok z 1 cytryny
  • ?60g rodzynek sułtańskich (lub posiekanych orzechów)
Przepis

Krem
Do rondla wlać mleko, dodać 2/3 cukru, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać żółtka z resztą cukru do uzyskania rzadkiego kremu. Gotujące mleko powoli wlewać do żółtek, cały czas mieszać trzepaczką, wlać z powrotem do rondla. Podgrzać na małym ogniu, mieszać drewnianą łyżką lub szpatułką, aż krem będzie ją lekko oblepiała. Kiedy przejedziemy palcem, powinien się całkiem zmywać. Natychmiast zdejmujemy z ognia

Banany
Na patelni podgrzać masło, dodać cukier, następnie plasterki banana; podgrzać 1-2 minuty na średnim ogniu, aż banan się lekko skarmelizuje. Dolać sok z cytryny i mieszając dodać wszystko do gorącego kremu angielskiego. Całość zmiksować ok.1 minuty (użyłam blendera). Przelać przez sitko do miski (ustawionej na lodzie), by całość szybciej wystygła. Od czasu do czasu mieszając by nie powstał kożuch (nie przecedzałam, ani nie mieszałam i nie było kożucha ani grudek). W międzyczasie blanszujemy rodzynki we wrzątku przez 1 minutę, hartujemy pod zimną wodą, odsączamy, odkładamy ( posiekane orzechy podprażyć i odstawić ). Masę bananową wlać do maszynki do lodów. Dalej postępować według instrukcji, pod koniec mieszania dodać rodzynki (lub orzechy). Nie mam maszynki więc ostudzoną masę przelałam do pojemnika (podczas mrożenia masę przemieszałam kilka razy), zamrożoną masę wyciągnęłam na chwilę przed podaniem by zmiękła. Kulki lodów można podać z karmelizowanymi bananami.

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1y9d5q
d1y9d5q
d1y9d5q
Więcej tematów
d1y9d5q