Paszteciki mięsne
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 1 kg mąki (ja używam tortowej)
- kostka drożdży
- 4 jajka
- szczypta soli
- ok. szklanki mleka
- kostka margaryny
- ok. 2 łyżek cukru
- FARSZ:
- ok. 1 kg karkówki bez kości
- 2-3 cebule
- sól
- pieprz
- sucha bułka
Najpierw pokroić karkówkę na drobne kawałki (szybciej się piecze). Podsmażyć na oleju z cebulką.
Później podlać wodą i dusić aż zmięknie. Co jakiś czas podlewać. Gdy już będzie miękka - odstawić żeby wystygła. Zmielić w maszynce do mięsa, bułkę namoczyć w zimnej wodzie i też zmielić z mięsem oraz cebulką. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Gdyby farsz był za suchy dodajemy tłuszczyk z duszenia.
Wyrabiamy ciasto drożdżowe.
Wsypać mąkę do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku + cukier (nie gorącym - bo zaparzą się drożdże i nie wyrośnie). Mąkę mieszać najpierw z jajami, powoli dolać rozczyn z drożdży i dalej mieszać, wyrabiać (najlepiej ręcznie). Do tego wlać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, zawsze do każdego ciasta dodaję szczyptę soli. I wszystko tak wyrobione leciutko podsypuję z wierzchu mąką, przykrywam ściereczką i rośnie jak szalone. (Ja odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.)
Następnie wałkuję podłużne, nie za cienkie paski, nakładam wzdłuż farsz i zawijam w rulonik (tak jak na kopytka) i kroję w prostokąciki o długości 5-6-cm.
Wszystkie smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę w piekarniku ok.30 minut.
Podawać z czerwonym barszczem.
Zamiast farszu mięsnego może być farsz z kapustą i grzybami (jak kto woli
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze