Trwa ładowanie...
d2oh6no
02-09-2010 12:47

Pierogi ruskie

Przepis
2.9
(7 głosów)
Oceń:
d2oh6no
Składniki
  • Ciasto:
  • 350 g mąki
  • 200 ml wody lub mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól
  • Farsz:
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g białego twarogu
  • 50 g sera rokpol
  • 50 g sera cheddar
  • 50 g sera bryndza
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka soli cebulowej
  • 2 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g masła
Przepis

Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajo, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 20 minut, żeby "odpoczęło".
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę szatkujemy, a czosnek siekamy i razem podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami.
Przyprawiamy solą czosnkową i cebulową, białym pieprzem i dokładnie mieszamy. Zamiast pieprzu można użyć curry lub chili, a zamiast soli czosnkowej czy cebulowej, soli selerowej lub ziołowej.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy krążki.
Na środku każdego krążka kładziemy kulkę farszu, brzegi ciasta zwilżamy wodą i starannie zlepiamy.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane roztopionym masłem.
Osobiście polecam również pierogi, zresztą nie tylko ruskie, podsmażone na patelni lub w piekarniku z dodatkiem masła.

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2oh6no
d2oh6no
d2oh6no
Więcej tematów
d2oh6no