Pierogi ruskie
- Ciasto:
- 350 g mąki
- 200 ml wody lub mleka
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- sól
- Farsz:
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g białego twarogu
- 50 g sera rokpol
- 50 g sera cheddar
- 50 g sera bryndza
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 łyżeczka soli cebulowej
- 2 łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 100 g masła
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajo, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 20 minut, żeby "odpoczęło".
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę szatkujemy, a czosnek siekamy i razem podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami.
Przyprawiamy solą czosnkową i cebulową, białym pieprzem i dokładnie mieszamy. Zamiast pieprzu można użyć curry lub chili, a zamiast soli czosnkowej czy cebulowej, soli selerowej lub ziołowej.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy krążki.
Na środku każdego krążka kładziemy kulkę farszu, brzegi ciasta zwilżamy wodą i starannie zlepiamy.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane roztopionym masłem.
Osobiście polecam również pierogi, zresztą nie tylko ruskie, podsmażone na patelni lub w piekarniku z dodatkiem masła.
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze