Ciasto Rafaello
- Biszkopt:
- 6 jajek
- ? szklanki cukru kryształu
- ? szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa śmietankowa:
- 1 litr śmietany 30%
- 25 dag białej czekolady
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
- Do dekoracji:
- 5 dag białej czekolady
- kokos
Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do żółtek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 27-28 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 160-170 °C. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na połowę.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać 20 ml śmietany. Odkrojoną górę biszkoptu dokładnie pokruszyć. Resztę śmietany ubić z bitą śmietaną w proszku. Następnie dodać do niej rozpuszczoną czekoladę i pokruszony biszkopt. Masę wyłożyć na biszkoptowy spód.
Wierzch tortu udekorować potartą na tarce o dużych oczkach białą czekoladą i kokosem.
Wstawić na min 6 godzin lub noc do lodówki.
Smacznego:)
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze