Trwa ładowanie...
d2oh6no
02-09-2010 09:20

Ciasto Rafaello

Przepis
3.5
(13 głosów)
Oceń:
d2oh6no
Składniki
  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • ? szklanki cukru kryształu
  • ? szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 1 litr śmietany 30%
  • 25 dag białej czekolady
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
  • Do dekoracji:
  • 5 dag białej czekolady
  • kokos
Przepis

Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do żółtek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 27-28 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 160-170 °C. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na połowę.

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać 20 ml śmietany. Odkrojoną górę biszkoptu dokładnie pokruszyć. Resztę śmietany ubić z bitą śmietaną w proszku. Następnie dodać do niej rozpuszczoną czekoladę i pokruszony biszkopt. Masę wyłożyć na biszkoptowy spód.

Wierzch tortu udekorować potartą na tarce o dużych oczkach białą czekoladą i kokosem.

Wstawić na min 6 godzin lub noc do lodówki.

Smacznego:)

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2oh6no
d2oh6no
d2oh6no
Więcej tematów
d2oh6no