20-07-2010 17:35
Sernik mrożony czekoladowo - kawowy
Przepis
4.1
(36 głosów)
Oceń:
Składniki
- 25 dag serka homogenizowanego
- puszka skondensowanego mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- łyżka gorącej wody
- szklanka bitej śmietany
- tabliczka czekolady
- 2 łyżki mleka
- kostka margaryny
- 1 1/2 szklanki pokruszonych herbatników
- 1/4 szklanki cukru
Przepis
Wymieszać w misce herbatniki, stopioną margarynę oraz cukier. Dokładnie zagnieść składniki. Masą wylepić dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku i schłodzić, kawę rozpuścić w łyżce wrzącej wody i ostudzić. Ser zmiksować na puszystą masę, stopniowo dodając skondensowane mleko, kawę oraz czekoladę. Masę serową dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z bitą śmietaną i włożyć do tortownicy. Wierzch wyrównać nożem lub łopatką. Ciasto nakryć folią i włożyć do zamrażarki na 12 godz. Bezpośrednio przed podaniem na stół wyjąć z zamrażarki.
Przepis dodał użytkownik missmia1612
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.