Czekoladowe biscotti z wiórkami czekoladowymi i orzechami
- 3 jajka
- 140g cukru
- 340g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 100g orzechów włoskich
- 100g wiórków czekoladowych
Jajka ubić z cukrem na jasny krem, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Masa będzie lepka.
Dodać orzechy i wiórki czekoladowe, wymieszać.
Podzielić ciasto na dwie części, z każdej uformować płaski "bochenek" długość 25 cm i szerokości 8-10 cm. Ułożyć w odstępie ok. 10 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 30 minut w temp. 180 stopni.
Upieczone ciasto przestudzić ok. 15 minut, następnie pokroić ukośnie na plastry o grubości 1 cm. Ułożyć na blasze i piec w temp. 160 stopni po 10 minut z każdej strony (będą nie do końca wysuszone, ale wyschną po wystygnięciu).
Upieczone ciastka przełożyć na drucianą kratkę do wystygnięcia.
Przepis dodał użytkownik missmia1612
Podziel się opinią
Komentarze