Cytrynowy Paj z Bezą
- 120g masła pokrojonego na kawałki
- 3 łyz cukru pudru
- 2 żółtka
- 200g maki przennej,
- 1/2 łyżki soli, 1-2 łyz lodowatej wody
- NADZIENIE:
- 3 cytryny opłukane i osuszone
- 3 lyzki masla stopionego,
- 1/3 szkl pokruszonych biszkoptów,
- 3 zóltka
- 200g cukru
- BEZA:
- 3 białka schlodzone,
- 100g cukru pudru,
- 1 lyzeczka mąki ziemniaczanej, szczypta soli
120g pokrojonego masła wrzucic do miski. Rozetrzec, wsypac cukier, makę, sol, wbic 2 żóltka i ucierac jednolite ciasto. Zagniesc ciasto, gdyby było zbyt twarde wlac łyżkę lub dwie wody. Włożyc na 15 min do lodówki. Formę wyłożyc pergaminem, rozgrzac piekarnik do 200C. Zetrzec skurkę z cytryn, a sok wycisnąc do miseczki.
Wyjąc ciasto z lodówki i rozwałkowac na placek o srednicy wiekszej o 4 cm od formy. Wlepic ciasto w dno i brzegi formy. piec 12 min.
Do wysokiego naczynia wlac sok z cytryn masło wsypac skurkę cytrynową, cukier, i zóldka. Zmiksowac. gdy powstanie puszysta masa wsypac pokruszone biszkopty i wymieszac. Wyjąc spud z piekarnika wylac na niego masę i zapiekac 10 min w 170C.
Białka ubic ze szczyptą soli, gdy stanie się sztywne dodawac cukier aż stanie się błyszczącą masą. Wsypac mąkę i delikatnie wymieszac. Wyjąc ciasto z piekarnika rozłożyc na nim łyżką mase bezową i wstawic na 15 min do piekarnika. Beza powinna lekko się przyrumienic.
Przepis dodał użytkownik jadwen_j
Podziel się opinią
Komentarze