Trwa ładowanie...
d237b9c
24-06-2010 13:01

Cytrynowy Paj z Bezą

Przepis
3.7
(3 głosy)
Oceń:
d237b9c
Składniki
  • 120g masła pokrojonego na kawałki
  • 3 łyz cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200g maki przennej,
  • 1/2 łyżki soli, 1-2 łyz lodowatej wody
  • NADZIENIE:
  • 3 cytryny opłukane i osuszone
  • 3 lyzki masla stopionego,
  • 1/3 szkl pokruszonych biszkoptów,
  • 3 zóltka
  • 200g cukru
  • BEZA:
  • 3 białka schlodzone,
  • 100g cukru pudru,
  • 1 lyzeczka mąki ziemniaczanej, szczypta soli
Przepis

120g pokrojonego masła wrzucic do miski. Rozetrzec, wsypac cukier, makę, sol, wbic 2 żóltka i ucierac jednolite ciasto. Zagniesc ciasto, gdyby było zbyt twarde wlac łyżkę lub dwie wody. Włożyc na 15 min do lodówki. Formę wyłożyc pergaminem, rozgrzac piekarnik do 200C. Zetrzec skurkę z cytryn, a sok wycisnąc do miseczki.
Wyjąc ciasto z lodówki i rozwałkowac na placek o srednicy wiekszej o 4 cm od formy. Wlepic ciasto w dno i brzegi formy. piec 12 min.
Do wysokiego naczynia wlac sok z cytryn masło wsypac skurkę cytrynową, cukier, i zóldka. Zmiksowac. gdy powstanie puszysta masa wsypac pokruszone biszkopty i wymieszac. Wyjąc spud z piekarnika wylac na niego masę i zapiekac 10 min w 170C.
Białka ubic ze szczyptą soli, gdy stanie się sztywne dodawac cukier aż stanie się błyszczącą masą. Wsypac mąkę i delikatnie wymieszac. Wyjąc ciasto z piekarnika rozłożyc na nim łyżką mase bezową i wstawic na 15 min do piekarnika. Beza powinna lekko się przyrumienic.

Przepis dodał użytkownik jadwen_j

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d237b9c
d237b9c
d237b9c
Więcej tematów
d237b9c