Gorący garnek z Lancashire
- 8 koltetów jagniecych
- 450g cebuli pokrojonej w plastry
- 4 duze marchewki pokrojone w talarki
- sól, pieprz
- 600ml wywaru z kurczaka
- 12 ostryg(jesli masz ochotę)
- 1kg ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
Rozgrzewamy piekarnik do 180C, 4 kotlety kładziemy na dnie dużego naczynia do zapiekanek, na wierzch kładziemy połowę plastrów cebuli, i połowę marchewki. posypujemy solą i pieprzem. czynnosc powtarzamy z drugą połową składników i wlewamy wywar drobiowy. wyjmujemy ostrygi z muszlic i dodajemy do naczynia razem z ich sokami. Na powierzchni układamy równomiernie pokrojone ziemniaki tak aby zachodziły na siebie. Wkładamy przykryte naczynie do piekarnika na 2 godz. Nastęapnie bez przykrycia pieczemy jeszcze 20min, aby ziemniaki się zarumieniły i były chrupiące.
Potrawa pochodzi z Anglii tradycyjnie jest zapiekana w glinianym garnku. Ostrygi zaczeto dodawac do potrawy w XIX wieku, gdy byly ogólnie dostępne i tanie. Nadają potrawie subtelny slonawy smak, ale bez nich też jest dobra.
Przepis dodał użytkownik jadwen_j
Podziel się opinią
Komentarze