Trwa ładowanie...
d35d3xu
24-06-2010 11:35

Gorący garnek z Lancashire

Przepis
3.3
(3 głosy)
Oceń:
d35d3xu
Składniki
  • 8 koltetów jagniecych
  • 450g cebuli pokrojonej w plastry
  • 4 duze marchewki pokrojone w talarki
  • sól, pieprz
  • 600ml wywaru z kurczaka
  • 12 ostryg(jesli masz ochotę)
  • 1kg ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
Przepis

Rozgrzewamy piekarnik do 180C, 4 kotlety kładziemy na dnie dużego naczynia do zapiekanek, na wierzch kładziemy połowę plastrów cebuli, i połowę marchewki. posypujemy solą i pieprzem. czynnosc powtarzamy z drugą połową składników i wlewamy wywar drobiowy. wyjmujemy ostrygi z muszlic i dodajemy do naczynia razem z ich sokami. Na powierzchni układamy równomiernie pokrojone ziemniaki tak aby zachodziły na siebie. Wkładamy przykryte naczynie do piekarnika na 2 godz. Nastęapnie bez przykrycia pieczemy jeszcze 20min, aby ziemniaki się zarumieniły i były chrupiące.

Potrawa pochodzi z Anglii tradycyjnie jest zapiekana w glinianym garnku. Ostrygi zaczeto dodawac do potrawy w XIX wieku, gdy byly ogólnie dostępne i tanie. Nadają potrawie subtelny slonawy smak, ale bez nich też jest dobra.

Przepis dodał użytkownik jadwen_j

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35d3xu
d35d3xu
d35d3xu
Więcej tematów
d35d3xu