Staropolska zupa z zacierką
- 0,5kg ziemniaków
- 1szkl mąki przennej,
- 250g boczku,
- jedna duża piers z kurczaka lub 2 kacze udka.
- pół cebuli, 2 selery, marchewka
- 2 kostki rosołowe, sól, pieprz
- estragon
Z piersi lub udek, cebuli, selerów, marchewki, 2 kostek rosołowych ugotowac wywar. Po ugotowaniu wyjac wszystkie skladniki pozostawiając sam wywar. Opłukane i drobno pokrojone ziemniaki gotowac w wywarze aż do momentu aż prawie zaczną się rozgotowywac. Piers z wywaru(lub kacze udka) pokroic drobno i wrzycic spowrotem do zupy. Z mąki i odrobiny wody zagniesc ciasto na zacierkę. ciasto zetrzec na tarce na grubych oczkach na opsypaną lub sucha deskę/tależ. kiedy ziemniaki zaczna się rozgotowywac wrzucic zacierkę. na patelni usmarzyc boczek(najlepiej żeby był bardzo tłusty i dobrze uwędzony) i wrzucic go razem z tłuszczem do zupy. doprawic sola i pieprzem oraz odrobina roztartego w dloniach estragonu. Pogotowac chwilę aż zupa nabierze zapachu i charakterystycznego smaku estragonu. Pyszna zarówno na goraco jak i na zimno. Bardzo sycaca.
Przepis dodał użytkownik jadwen_j
Podziel się opinią
Komentarze