Trwa ładowanie...
d3m1d35
09-04-2010 09:54

Omlet kolorowy

Przepis
4.4
(8 głosów)
Oceń:
d3m1d35
Składniki
  • ILOŚĆ SKŁADNIKÓW NA 2 DUŻE PORCJE:
  • 4-6 jajek kurzych
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 1/2 młodej cukinii
  • 2 cebulki dymki razem ze szczypiorem
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 papryczki chili (dla zaostrzenia smaku, jeśli ktoś lubi bardziej ostre dania może dać całą)
  • dwie szczypty suszonej mięty lub kilka listków świeżej
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • 3 łyżki oliwy
Przepis

Wszystkie warzywa dokładnie umyć, z papryk usunąć gniazda nasienne. Cebulki i cukinię (ze skórką) pokroić w pół plastry, chili drobniutko posiekać, papryki pokroić w paski, szczypiorek i miętę posiekać. Jajka wybić do miski, dodać jogurt, energicznie roztrzepać widelcem, dodać mąkę, nieco soli i pieprzu, szczypiorek i lekko ubijać przez chwilę. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić cebulkę i chili, smażyć kilka sekund, dodać paprykę, znów smażyć przez chwilkę mieszając, dodać cukinię i natkę, zamieszać, oprószyć solą i pieprzem i podzielić warzywa na dwie porcje (tzn. połowę przełożyć na talerzyk) - warzywa mają być chrupiące, będą się przecież jeszcze smażyć z jajkami. Na pozostałą na patelni porcję warzyw wylać połowę masy jajecznej, posypać połową mięty i smażyć - nie mieszać! tylko przechylać patelnią delikatnie na boki i podważając brzegi nożem lub szpatułką - aż spód omletu się zrumieni a wierzch będzie prawie ścięty. Zsunąć na talerz zaginając, mniej więcej w połowie, do środka. Z reszty
składników usmażyć drugą porcję. Podawać na gorąco, posypany szczypiorkiem.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3m1d35
d3m1d35
d3m1d35
Więcej tematów
d3m1d35