Sałatka z kolorowymi jajeczkami
- op. jajeczek przepiórczych 18 szt.
- 2 łyżki koncentratu soku z buraków czerwonych
- 2-3 szczypty szafranu
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 3-4 nieduże ogórki kiszone, najlepiej własne
- 1 cebula czerwona
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
- 3-4 łyżki zalewy z ogórków
- 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
- do smaku: sól, pieprz biały mielony
- do przybrania: kilka listków sałaty, kilka gałązek natki pietruszki albo innej zieleniny
Jajeczka zalać zimną, osoloną wodą, gotować 5 min. ostudzić i obrać ze skorupek. Naszykować 2 szklanki - do jednej wlać sok z buraków i dolać wody do wysokości 1/2 szkl. - włożyć 6 jajeczek. Do drugiej włożyć szafran, zalać wrzątkiem do 1/2 wys. szkl. - włożyć 6 jajeczek. Obie szklanki odstawić na ok. 10 godzin w chłodne miejsce, po czym wyjąć jajeczka z płynów i osuszyć. Do soku z buraków włożyć pozostałe jajeczka i odstawić na 2 godziny - po tym czasie wyjąć, osuszyć. W ten sposób otrzymamy jajeczka zabarwione na kolor lekko żółty, buraczkowy i różowy. Ziemniaki myjemy dokładnie, gotujemy w łupinkach do miękkości. Ostudzone i obrane kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też ogórki i cebulę. Cebulę można przelać wrzątkiem na sicie - będzie łagodniejsza i lżej strawna. Pokrojone warzywa mieszamy, dodajemy zalewę, olej, koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie odstawiamy na min. 1 godzinę. Na półmisek wykładamy sałatkę, na środku robimy gniazdko z liści sałaty, w którym układamy kolorowe jajeczka.
Ozdabiamy listkami natki albo innych ziół.
Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka
Podziel się opinią
Komentarze