Trwa ładowanie...
d2ymkrl
11-03-2010 20:55

Sękacz

Przepis
4.1
(11 głosów)
Oceń:
d2ymkrl
Składniki
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 9 jaj
  • 1,5 kostki masła śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek wódki (niekoniecznie)
Przepis

Masło utrzeć z cukrem (można je trochę podgrzać, np. w mikrofalówce - lepiej sie połączą),
dodać żółtka ze wszystkich jaj a białka ubić na sztywną pianę w oddzielnej misce,
dodać mąkę, na końcu proszek do pieczenia, wódkę i pianę.
Piekarnik należy nastawić na 250 stopni i tak, aby grzał tylko od góry. Blachę dowolnego kształtu należy wyłożyć papierem pergaminowym,
bez dodatku tłuszczu.
Ciasto należy nakładać na blachę warstwami, 3-4 mm (ale może być też 2 lub 5), i każdą warstwę piec kilka minut, tak aby wierzch był lekko brązowy.

Przepis dodał użytkownik rudsza87

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ymkrl
d2ymkrl
d2ymkrl
Więcej tematów
d2ymkrl