Trwa ładowanie...
d2tc4lj
07-02-2010 11:49

Klopsiki w jarzynach

Przepis
3.9
(15 głosów)
Oceń:
d2tc4lj
Składniki
  • 500g chudego mięsa mielonego
  • mała bułeczka
  • 1 jajko
  • 1/2szklanki mleka
  • suszona papryka
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • 2 łyżki mąki
    • Wywar na sos:
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • por (zielona część)
  • przyprawa do zup (vegeta, ziarenka)
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy
Przepis

Jarzyny zetrzeć na tarce na grubych oczkach, pora przekroić wzdłuż i posiekać. Nastawić wywar z jarzyn, dodać przyprawy.
Mięso mielone wymieszać z przyprawami i wcześniej namoczoną w mleku i odsączoną bułką. Można dodać bułki tartej, aby mięso miało bardziej spójną konsystencje i nie rozpadało się podczas gotowania. Formować niewielkie kulki i obtaczać w mące. Klopsiki wrzucać do wrzącego wywaru i gotować ok 10-15min. W 1/2 szklanki wywaru rozbić 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dodać do wywaru z klopsikami. Gotować jeszcze ok 5min. Podawać z kaszą jęczmienną grubą lub tradycyjnie z ziemniakami.

Przepis dodał użytkownik Dzasta_

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tc4lj
d2tc4lj
d2tc4lj
Więcej tematów
d2tc4lj