zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2010-02-04

Snikers-orzechowiec

joannafraczak
przepis lubi: 20 osób 4/5 8 głosów
Składniki
  • Ciasto:
  • 60 dkg mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 20 dkg margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Polewa orzechowa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dkg posiekanych orzechów włoskich
  • Krem 1:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • Krem 2:
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodkiego lub 1 puszka gotowego kajmaku
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
1) Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito, na stolnicę posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki, ponownie troche wszystko posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.
2) Polewa orzechowa: margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, miód i orzechy i mieszając chwilkę pozostawić na gazie.
3) Trzy identyczne formy {20 cm na 30cm} posmarować margaryną i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi.
4) Ugotować budyń śmietankowy wg. przepisu na opakowaniu zużywając o 1/3 mleka mniej, niż podano w przepisie.
5) Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godz.-ostudzić.
6) Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem , a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (6)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~kamila 2013-02-24 (10:32) 1 rok 7 miesięcy 6 dni 11 godzin i 19 minut temu

polecam :)
ciasto wyśmienite :) zmieniłam tylko ilość budyniu, z 1 na 2 opakowania

odpowiedz

0
0
~Lambia 2010-05-14 (09:15) 4 lata 4 miesiące 16 dni 12 godzin i 36 minut temu

Pyszne!
Już wielokrotnie robiłam to ciasto z podobnego przepisu i zawsze się udaje. Należy pamiętać, żeby piec wszystkie placki jednakową ilość czasu, będą wtedy miały identyczny kolor. Dobrze się przechowuje i jest bardzo smaczne - o ile lubimy bardzo słodkie desery.

odpowiedz

0
0
~zojka 2010-03-13 (12:44) 4 lata 6 miesięcy 17 dni 9 godzin i 7 minut temu

snikers
jak sie ma pojęcie o pieczeniu, to wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.

odpowiedz

0
0
~Martitka 2010-02-19 (18:06) 4 lata 7 miesięcy 11 dni 3 godziny i 45 minut temu

odp na nierzetelne
Karmel to ta część z 2(margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, miód i orzechy i mieszając chwilkę pozostawić na gazie) Co do ciast to spokojnie można po kolei piec ;) Czyli wystarczy 1 blaszka ;p

odpowiedz

0
0
~Ewulek 2010-02-19 (10:16) 4 lata 7 miesięcy 11 dni 11 godzin i 35 minut temu

snickers
Jak ktos się zna na gotowaniu to wie że karmel powstał z gotowanego 3 godz. mleka!!

odpowiedz

0
0
~MMA 2010-02-15 (09:24) 4 lata 7 miesięcy 15 dni 12 godzin i 27 minut temu

nierzetelnie...
1) wszystkie 3 formy z ciastem piec w tym samym czasie czy osobno? 2) A co zrobic z tym skondensowanym mlekiem po 3 godzinach gotowania? 3) Skad sie w punkcie 6-ym karamel nagle znalazl...?

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Śledzie po kaszubsku, Rogaliki, Blok czekoladowy, Śledzie przepisy, Kurczak, Barszcz czerwony, Placuszki, Ciasta na zimno, Sałatka, Makowiec, sernik na zimno, Sałatka gyros, Knedle, Śledzie w oleju, Pierogi, Naleśniki, Mięso mielone, Dania z ziemniaków, Desery, Szarlotka