Niby Torcik
- NA CIASTO:
- 1/2kostki masła
- 6 dużych jaj
- 6 łyżek cukru pudru
- 6 łyżek mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 średnie marchewki
- łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- NA KREM:
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z jednej cytryny
- starta skórka cytryny
masło roztapiamy, studzimy i przelewamy do dużej miski w której będziemy mieszać wszystkie składniki, marchew oczyszczamy i ścieramy na grubej tarce,
w osobnej misce ucieramy mikserem jajka z cukrem pudrem, solą i cukrem waniliowym ok 10-15 min., następnie powoli przelewając do miski z masłem ucieramy całość jeszcze 5 min., dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, miksujemy na jednolitą masę, na koniec dodajemy marchew i mieszamy powoli silikonową lub plastikową płaską łyżką, aż składniki się połączą
całość ciasta przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 150st.C piekarnika i pieczemy ok 1h zawsze sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche, czas pieczenia można przedłużyć o 10-15min
KREM: ubijamy schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem, w osobnym naczyniu ucieramy mikserem serek mascarpone z sokiem i skórką cytryny, następnie łączymy ze śmietaną na jednolitą masę
GOTOWE CIASTO: wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części, przekładamy większą częścią kremu, drugą część kremu smarujemy na górę ciasta, możemy ozdobić całość startą białą i czarną czekoladą, lub posypać orzechami
Przepis dodał użytkownik boccara
Podziel się opinią
Komentarze