Trwa ładowanie...
d4fk4p8
20-01-2010 23:56

Niby Torcik

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d4fk4p8
Składniki
  • NA CIASTO:
  • 1/2kostki masła
  • 6 dużych jaj
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 średnie marchewki
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • NA KREM:
  • 250g serka mascarpone
  • 250ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok z jednej cytryny
  • starta skórka cytryny
Przepis

masło roztapiamy, studzimy i przelewamy do dużej miski w której będziemy mieszać wszystkie składniki, marchew oczyszczamy i ścieramy na grubej tarce,
w osobnej misce ucieramy mikserem jajka z cukrem pudrem, solą i cukrem waniliowym ok 10-15 min., następnie powoli przelewając do miski z masłem ucieramy całość jeszcze 5 min., dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, miksujemy na jednolitą masę, na koniec dodajemy marchew i mieszamy powoli silikonową lub plastikową płaską łyżką, aż składniki się połączą
całość ciasta przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 150st.C piekarnika i pieczemy ok 1h zawsze sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche, czas pieczenia można przedłużyć o 10-15min
KREM: ubijamy schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem, w osobnym naczyniu ucieramy mikserem serek mascarpone z sokiem i skórką cytryny, następnie łączymy ze śmietaną na jednolitą masę
GOTOWE CIASTO: wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części, przekładamy większą częścią kremu, drugą część kremu smarujemy na górę ciasta, możemy ozdobić całość startą białą i czarną czekoladą, lub posypać orzechami

Przepis dodał użytkownik boccara

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fk4p8
d4fk4p8
d4fk4p8
Więcej tematów
d4fk4p8