01-01-2010 23:42
kopiec kreta
Przepis
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Składniki
- Ciasto:
- ?5 jajek
- ?1 i 1/2 szkl gorącej wody
- ?1 szkl oliwy
- ?2 łyżeczki
- proszku do pieczenia
- ?2 łyżki kakao
- ?3 szkl mąki krupczatki
- ?1 szkl cukru
- Masa:
- ?5 bananów
- ?sok z ok. 1/2 cytryny
- ?1/2 litra kremówki
- ?2 śmietan fix
- ?1 - 2 łyżki cukru pudru
- ?1 galaretka cytrynowa rozrobiona w pół szkl wody
Przepis
Żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać gorącą wodę, olej, mąkę, kakao, proszek. Na końcu dodać ubite białka. Piec 40 - 45 minut. Ciasto można piec w blasze prostokątnej jak i okrągłej.
Kremówkę ubić z fixem i cukrem, dodać tężejącą galaretkę.
Banany przeciąć na pół wzdłuż i nakropić sokiem z cytryny.
Z upieczonego placka skroić 1cm z wierzchu i pokruszyć i zostawić na talerzu.
Na ciasto ułożyć banany i zalać śmietaną. Na wierzch posypać skruszonym ciastem
Przepis dodał użytkownik beatapodhajska
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.