Trwa ładowanie...
d2ymkrl
21-12-2009 11:29

Korzenne kwiatki

Przepis
2.3
(3 głosy)
Oceń:
d2ymkrl
Składniki
    • 3 szklanki mąki pszennej typu "wrocławska"
    • kostka masła lub margaryny 200g
    • dwa jajka
    • 3/4 szklanki cukru kryształu
    • czubata łyżeczka przyprawy do piernika (albo po 1/4 łyżeczki mielonych przypraw: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu)
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      • pół łyżeczki soli
    • sok z połówki cytryny
    • ok. szklanki cukru pudru
    • 10dkg mieszanki keksowej (takiej mieszaniny kandyzowanych owoców i skórek cytrusowych)
    • kilka łyżek gęstych powideł śliwkowych
Przepis

Zimne masło posiekać nożem na małe kawałeczki. Mieszankę bakaliową przesiekać na mniejsze kawałki. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczania, solą i przyprawami w proszku; dodać do masła, wbić jajka i szybko wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić ok. godziny w lodówce. Następnie rozwałkować dość cienko, podsypując blat mąką. Wycinać ciasteczka foremką w kształcie kwiatka albo zwykłą szklanką - potrzebna nam parzysta ilość. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.8 min. w temp.180st.C do zrumienienia - po wyjęciu ostudzić. Do garnuszka wlać 2 łyżki wody, sok z cytryny i podgrzewając dosypywać cukier puder, przynajmniej szklankę; zagotować mieszając. Połowę ciasteczek posmarować gorącym lukrem i posypać obficie bakaliami, poczekać aż lukier zastygnie. Drugą połowę ciastek smarować powidłami i na wierzch położyć ciasteczka owocami, leciutko docisnąć żeby się skleiły.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ymkrl
d2ymkrl
d2ymkrl
Więcej tematów
d2ymkrl