pierogi z kapusta i grzybami i makaronem chińskim
- ciasto:
- ?50 dag mąki
- ?żółtko
- ?łyżka oleju
- Farsz:
- ?50 dag kiszonej kapusty
- ?2 łyżki sosu sojowego TaoTao
- ?1 cebula
- ?10 dag suszonych grzybów
- ?10 dag grzybów Mun TaoTao
- ?30 dag makaronu chińskiego TaoTao
- ?1 jajo
- ?2 łyżki oleju
- ?szczypta pieprzu
Grzyby suszone należy namoczyć i ugotować. Makaron chiński i grzyby Mun przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy wywar z grzybów, wodę i gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, olej i odpowiednią ilość wody aby uzyskać po zagnieceniu gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Odsączamy ugotowaną kapustę oraz grzyby i siekamy. Makaron chiński również kroimy na mniejsze części. Na rozgrzanym w rondlu oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy grzyby, kapustę i makaron. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Zestawiamy z ognia, mieszamy z surowym jajem i studzimy. Ciasto wałkujemy na cienkie placki, z których wycinamy krążki. Na każdym kładziemy farsz zlepiamy brzegi ciasta. Tak przygotowane pierogi gotujemy w posolonej wodzie i odcedzamy. Smacznego!
Przepis dodał użytkownik k.k.wieckowicz
Podziel się opinią
Komentarze