13-12-2009 15:17
Piernikowy tort
Przepis
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Składniki
- 500 ml śmietany kremówki
- 30dag gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- szczypta soli
- 5 dag mąki pszennej
- 3 dag mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka kakao
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 10 dag cukru
- 2 polewy czekoladowe
- 1 polewa biała
Przepis
Zagotuj śmietanę, posiekaj czekoladę, wsyp ją do śmietany i stop. Wstaw na 3 godziny do lodówki. Białka ubij z solą, 3 łyżkami zimnej wody i cukrem. Wymieszaj z żółtkami, mąkami, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st.C.Ostudzony placek przekrój na 3 warstwy. Ubij czekoladową śmietanę, przełóż nią 2 krążki ciasta i przykryj ostatnim biszkoptem. Polewy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ciemną pokryj cały tort, a paseczkami białej ozdób wierzch.
Przepis dodał użytkownik bluesharp
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.