Trwa ładowanie...
d217njt
12-12-2009 18:58

Sernik z masą krówkową

Przepis
3.5
(2 głosy)
Oceń:
d217njt
Składniki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5 dkg orzechów włoskich
  • posypka czekoladowa
  • tłuszcz i maka do wysypania formy
  • Na masę:
  • 3/4 kg białego sera półtłustego
  • szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • szklanka mleka
  • olejek śmietankowy
  • 30 dkg krówek
Przepis

Margarynę rozpuścić, wystudzić. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i kakao wymieszać. Dodać letnią margarynę, zagnieść.
Tortownicę natłuścić, posypać mąką. Ciastem wyłożyć dno tortownicy, lekko ugnieść.
Krówki rozpuścić z dodatkiem kilku łyżek mleka. Biały ser zemleć.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodać zmielony ser oraz kilka kropli olejku śmietankowego.Wymieszać.
Dodać pozostałe mleko i połowę ciepłej masy krówkowej. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i wyłożyć na ciasto.
Sernik piec około godziny w temp. 180 st.
Wyjąć z piekarnika.
Wierzch polać resztą masy krówkowej, udekorować orzechami.

Przepis dodał użytkownik mirpot7

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d217njt
d217njt
d217njt
Więcej tematów
d217njt