Trwa ładowanie...
d3f4i6c
06-12-2009 13:13

Ciasteczka świąteczne

Przepis
3.3
(3 głosy)
Oceń:
d3f4i6c
Składniki
  • 30 dag mąki ziemniaczanej
  • 50 dag maki pszennej
  • 30 dag masła albo dobrej margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 żółtek
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • mak,
  • kakao
  • , olejki zapachowe,
  • alkohol,
  • biała
  • ciemna polewa
Przepis

Mąkę posiekać z zimnym tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka, śmietanę i jak najszybciej zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić je na kilka części. Do jednej wlać parę kropli olejku waniliowego albo migdałowego, do drugiej dodać łyżkę maku i olejek rumowy lub waniliowy, do trzeciej wsypać łyżkę kakao. Dobrze wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremką wycinać dowolne świąteczne kształty. Można też nakładać mniejsze kółeczko z kakao na większe kółko z białego ciasta.
Lub wycinać kółka szklanką, na środku wykrawać dziurki. Nakładać krążek z dziurką na pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać marmoladą lub powidłami.
Można też spróbować wywałkować niewielkie prostokąty, wzdłuż dłuższego końca nakładać
marmoladę, sklejać brzegi i toczyć rurki.

Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Dekorować pokrojonymi bakaliami, posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi, rozpuszczoną czekoladą i kolorową posypką.

Ciasteczka są efektowne, bardzo kruche i nadają się do długiego przechowywania.
Aby uzyskać mniej sypkie ciasteczka można zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej, a zwiększyć ilość mąki pszennej.

Przepis dodał użytkownik pati.97

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3f4i6c
d3f4i6c
d3f4i6c
Więcej tematów
d3f4i6c