Trwa ładowanie...
d2d2waa
01-12-2009 21:50

Imbirowe aniołki

Przepis
4.0
(5 głosów)
Oceń:
d2d2waa
Składniki
  • 2 kubki mąki i jeszcze trochę do posypania stolnicy
  • 1 kubek cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru (lub pół łyżeczki suszonego)
  • szczypta soli
Przepis

Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj je nożem tak długo, aż jego kawałki będą miały wielkość zielonego groszku i oblepią się mąką. Dodaj cukier, jajka, imbir oraz szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto się schłodzi, podziel je na części i przykryj folią.

Z każdej części ulep aniołka. Doklej włosy zrobione za pomocą praski do czosnku. Na końcu zrób wykałaczką w główce każdego aniołka dziurkę, aby po upieczeniu można było przeciągnąć przez nią tasiemkę. Ułóż aniołki na wyłożonej folią aluminiowej blaszce. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika na 20 minut

Przepis dodał użytkownik dominika_la1

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2d2waa
d2d2waa
d2d2waa
Więcej tematów
d2d2waa