01-12-2009 21:50
Imbirowe aniołki
Przepis
4.0
(5 głosów)
Oceń:
Składniki
- 2 kubki mąki i jeszcze trochę do posypania stolnicy
- 1 kubek cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru (lub pół łyżeczki suszonego)
- szczypta soli
Przepis
Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj je nożem tak długo, aż jego kawałki będą miały wielkość zielonego groszku i oblepią się mąką. Dodaj cukier, jajka, imbir oraz szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto się schłodzi, podziel je na części i przykryj folią.
Z każdej części ulep aniołka. Doklej włosy zrobione za pomocą praski do czosnku. Na końcu zrób wykałaczką w główce każdego aniołka dziurkę, aby po upieczeniu można było przeciągnąć przez nią tasiemkę. Ułóż aniołki na wyłożonej folią aluminiowej blaszce. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika na 20 minut
Przepis dodał użytkownik dominika_la1
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.