Camembert z ryżem i warzywami
- ser camembert 2 szt.
- mąka 2 łyżki
- bułka tarta 2 łyżki
- jajko 1 szt.
- ryż 2 saszetki
- oliwa do smażenia
- sałatka:
- kalafior mały 1 szt.
- brokuł mały 1 szt.
- marchew 2-3 szt.
- sos:
- śmietana 18% 1 szklanka
- czosnek 2-3 ząbki
- sól
- pieprz
- koperek świeży
Ryż w saszetkach gotujemy.
Kalafior i brokuł myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki.
Marchew obieramy i kroimy w plasterki.
Warzywa wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 10-15 minut. (tak aby nie były zbyt miękkie). Odcedzamy
Sos:
Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy. Dodajemy do śmietany i przyprawiamy do smaku.
Ser:
Bułkę tartą mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy.
Krążek sera maczamy w jajku następnie w bułce wymieszanej z mąką. Następnie znowu w jajku i znowu w bułce.
Oliwę rozgrzewamy na patelni i kładziemy delikatnie krążek sera. Zapiekamy na wolnym ogniu tak, aby ser nie wypłynął z panierki.
Usmażone krążki sera układamy na talerzu, dookoła wykładamy ugotowany ryż a następnie wykładamy sałatkę. Polewamy przygotowanym sosem.
Przepis dodał użytkownik iza.kubica
Podziel się opinią
Komentarze