Trwa ładowanie...
d2tc4lj
27-11-2009 22:20

Kwasna Pieczen

Przepis
2.2
(5 głosów)
Oceń:
d2tc4lj
Składniki
  • 1 kilogram mięsa wołowego
  • Zalewa;
  • 1/4 octu
  • 1/4 wody1 liść laurowy
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 duża cebule
  • Poza tym ;
  • 60 g. margaryny lub innego tłuszczu do smażenia
  • Sos
  • 1/2 l zalewy
  • 1/4 l rosołu (może być w proszku lub kostki)
  • 1/4 l.czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka maki
  • 100 g. rodzynek
  • 1 łyżkę słodkiej śmietany
Przepis

Mięso opłukać ,wytrzeć ,usunąć poprzerastane żyłki,
Z podanych składników przygotować zalewę ,najlepiej w kamiennym garnku lub w misce albo w innym naczyniu z pokrywka .
Włożyć mięso do zalewy (w całości ) ,przykryć i odstawić na 3 lub 4 dni w chłodne miejsce.Od czasu do czasu przewrócić.
Przed pieczeniem wyjąc mięso z zalewy i wytrzeć do sucha ,posolić,zalewę przelać przez sitko zęby była czysta ,mięso
piec na margarynie z obu stron około 15 min. potem przełożyć mięso do głębokiej patelni lub garnka zalać sosem i dusić na małym ogniu przez 2 godz.(można tez w piekarniku) oczywiście każdy możne doprawić sobie według uznania ,
Po upieczeniu wyjmujemy cala pieczeń na deseczkę i kroimy skośnie w plastry ,bardzo smaczne danie świąteczne,podaje sie z kluskami śląskimi lub z ziemniakami i do tego czerwona kapusta ,wyśmienite danie ,polecam tym którzy chcą spróbować czegoś nowego

Przepis dodał użytkownik ewka1960-47

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tc4lj
d2tc4lj
d2tc4lj
Więcej tematów
d2tc4lj