Kwasna Pieczen
- 1 kilogram mięsa wołowego
- Zalewa;
- 1/4 octu
- 1/4 wody1 liść laurowy
- 6 ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 duża cebule
- Poza tym ;
- 60 g. margaryny lub innego tłuszczu do smażenia
- Sos
- 1/2 l zalewy
- 1/4 l rosołu (może być w proszku lub kostki)
- 1/4 l.czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka maki
- 100 g. rodzynek
- 1 łyżkę słodkiej śmietany
Mięso opłukać ,wytrzeć ,usunąć poprzerastane żyłki,
Z podanych składników przygotować zalewę ,najlepiej w kamiennym garnku lub w misce albo w innym naczyniu z pokrywka .
Włożyć mięso do zalewy (w całości ) ,przykryć i odstawić na 3 lub 4 dni w chłodne miejsce.Od czasu do czasu przewrócić.
Przed pieczeniem wyjąc mięso z zalewy i wytrzeć do sucha ,posolić,zalewę przelać przez sitko zęby była czysta ,mięso
piec na margarynie z obu stron około 15 min. potem przełożyć mięso do głębokiej patelni lub garnka zalać sosem i dusić na małym ogniu przez 2 godz.(można tez w piekarniku) oczywiście każdy możne doprawić sobie według uznania ,
Po upieczeniu wyjmujemy cala pieczeń na deseczkę i kroimy skośnie w plastry ,bardzo smaczne danie świąteczne,podaje sie z kluskami śląskimi lub z ziemniakami i do tego czerwona kapusta ,wyśmienite danie ,polecam tym którzy chcą spróbować czegoś nowego
Przepis dodał użytkownik ewka1960-47
Podziel się opinią
Komentarze