Sos pieczarkowo-grzybowy
- 1. Suszone grzyby ok. 1 szklankę pokruszonych(niekoniecznie na bardzo drobno)
- 2. Pieczarki ok. 30 dag
- 3. Cebula 2 szt średnie
- 4. Sól, pieprz do przyprawienia
- 5. Sok z cytryny do przyprawienia
- 6. Mąka 1-2 łyżki.
- 7. Śmietana 12% lub więcej
- 7. Olej
Suszone grzyby zalewamy wodą ok 250 ml i odstawiamy na 30 min. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy cebulę w wysokiej patelni na oleju na małym ogniu, aż się zeszkli. W tym czasie kroimy pieczarki w plasterki (można drobniej jeżeli ktoś woli) i wrzucamy pokrojone pieczarki do cebuli. Dusimy pieczarki z cebulą ok 5 min aż trochę zmiękną od czasu do czasu mieszając i dodajemy odcedzone grzyby (wody nie wylewamy bo będzie potrzebna). Dalej dusimy wszystko ok 3 min na małym lub średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając wszystko. Dodajemy śmietanę na przemian z wodą pozostałą po grzybach i dalej dusimy ok 3 min. I tutaj w zależności od tego jak bardzo gęsty chcemy sos możemy dodać: mąkę z 1/2 szklanki wody by zagęścić sos. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny ok. 2 łyżeczki, ale to zależy już jak kto woli.
Oczywiście jeżeli ktoś woli można dodać więcej suszonych grzybów lub mniej pieczarek.
Sos nadaje się do padania np. z makaronem lub do różnych rodzajów mięsa.
Przepis dodał użytkownik sionia
Podziel się opinią
Komentarze