27-11-2009 20:47
Smaczny bigosik
Przepis
4.0
(1 głos)
Oceń:
Składniki
- 1 kg kwaszonej kapusty.
- 2 marchewki.
- 1 jabłko.
- natka pietruszki.
- odgotowane mięso (łopatka, udko kurczaka, końcówki wędlin, kawałek wędzonego boczku).
- 2 pętka cienkiej kiełbasy.
- cukier.
- sól.
- papryka słodka.
- pieprz czarny.
- ..cząber.
- vegeta.
- suszone śliwki.
- kilka suszonych grzybów.
- 1 mały koncentrat pomidorowy.
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina.
- listek laurowy -3.
- ziele angielskie -6.
- pieprz czarny ziarnisty -6.
Przepis
Kapustę siekamy i płuczemy,wkładamy do garnka i dodajemy przyprawy. Mięso obieramy z kości i kroimy w kostkę, kiełbaskę (1 pętko) , wędlinę i boczek smażymy na małym ogniu, aż usmażą się nam chrupkie skwareczki. Do kapusty wrzucamy obrane i starte na tarce jarzynowej na grubych oczkach marchewki i jabłko, oraz usmażoną wędlinę. Suszone grzyby,płuczemy i parzymy wrzątkiem, kroimy w cienkie paseczki, podobnie kroimy śliwki, wszystko dodajemy do garnka z bigosem. Kolejny nasz ruch, to dodanie przecieru i wina, oraz posiekanej drobno natki i cząbru. Wszystko doprawiamy do smaku, najlepiej podgotowywać bigos przez dwa dni, wtedy jest najsmaczniejszy. SMACZNEGO
Przepis dodał użytkownik tulka96
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.