Trwa ładowanie...
dwb9l7j
27-11-2009 16:21

Luksusowe tiramisu

Przepis
1.0
(1 głos)
Oceń:
dwb9l7j
Składniki
  • -12 paluszków biszkoptowych
  • -2/3 szklanki mocnej czarnej kawy
  • -2/3 szklanki likieru kawowego, np.Tia Maria
  • -1 1/4 szklanki tłustej śmietany
  • -100 g sera mascarpone (bardzo tłusty twaróg homogenizowany)
  • - 1/2 szklanki cukru pudru
  • -1/2 szklanki startej czekolady
  • -wióry czekoladowe do dekoracji
Przepis

1. Wyłożyć dno i boki półkilogramowej podłużnej foremki plastikową folią.
Położyć w foremce 4 paluszki biszkoptowe.
Wymieszać kawę i likier, wlać Yi mieszanki do blachy.
Włożyć pozostałe paluszki biszkoptowe do płaskiej miski i zalać pozostałą mieszanką kawową.
2. Ubić połowę śmietany na sztywno.
Dodać ser mascarpone i cukier.
Rozprowadzić połowę masy na biszkoptach w blasze.
Posypać 1/4 szklanki startej czekolady.
3. Przykryć warstwą nasączonych paluszków biszkoptowych i dodać pozostałą masę.
Posypać czekoladą.
Wykończyć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów.
Chłodzić 2 godziny w lodówce.
Przewrócić tiramisu do góry dnem na talerz i zdjąć folię.
Ubić resztę śmietany i posmarować nią wierzch i brzegi ciasta.
Udekorować wiórami czekolady.

Przepis dodał użytkownik agga129

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwb9l7j
dwb9l7j
dwb9l7j
Więcej tematów
dwb9l7j