Luksusowe tiramisu
- -12 paluszków biszkoptowych
- -2/3 szklanki mocnej czarnej kawy
- -2/3 szklanki likieru kawowego, np.Tia Maria
- -1 1/4 szklanki tłustej śmietany
- -100 g sera mascarpone (bardzo tłusty twaróg homogenizowany)
- - 1/2 szklanki cukru pudru
- -1/2 szklanki startej czekolady
- -wióry czekoladowe do dekoracji
1. Wyłożyć dno i boki półkilogramowej podłużnej foremki plastikową folią.
Położyć w foremce 4 paluszki biszkoptowe.
Wymieszać kawę i likier, wlać Yi mieszanki do blachy.
Włożyć pozostałe paluszki biszkoptowe do płaskiej miski i zalać pozostałą mieszanką kawową.
2. Ubić połowę śmietany na sztywno.
Dodać ser mascarpone i cukier.
Rozprowadzić połowę masy na biszkoptach w blasze.
Posypać 1/4 szklanki startej czekolady.
3. Przykryć warstwą nasączonych paluszków biszkoptowych i dodać pozostałą masę.
Posypać czekoladą.
Wykończyć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów.
Chłodzić 2 godziny w lodówce.
Przewrócić tiramisu do góry dnem na talerz i zdjąć folię.
Ubić resztę śmietany i posmarować nią wierzch i brzegi ciasta.
Udekorować wiórami czekolady.
Przepis dodał użytkownik agga129
Podziel się opinią
Komentarze