Trwa ładowanie...
d31z1kp
25-11-2009 20:55

3 Bit

Przepis
2.8
(4 głosy)
Oceń:
d31z1kp
Składniki
  • 7 paczek herbatników (7x10 dag)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • ? litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 10 dag masła
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku ?Śnieżka?
  • wiórki kokosowe
Przepis

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć herbatnikami.

Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą. Po około 15 minutach otworzyć puszkę i karmel wylać na warstwę herbatników. Następnie na karmel wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Lekko docisnąć.

1 ? szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe, i całość wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować, i do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać łyżką. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.

Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Smacznego.

Przepis dodał użytkownik renia5121988

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31z1kp
d31z1kp
d31z1kp
Więcej tematów
d31z1kp