Trwa ładowanie...
d3xbsh9
31-07-2009 11:19

Piwny kurczak na butelce

Przepis
4.0
(8 głosów)
Oceń:
d3xbsh9
Składniki
  • kurczak - ok. 1,5 kg
  • olej
  • słodka papryka w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • vegeta
  • piwo jasne pełne
  • opcjonalnie przyprawa do kurczaka
Przepis

Kurczaka nacieramy "marynatą" z 3-4 łyżek oleju oleju, papryki, vegety i wyciśniętego czosnku (wg swoich upodobań). Polecam również dodać przyprawę do kurczaka lub skrzydełek. Mięso można zostawić na noc. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni, kurczaka "nabijamy" na butelkę lub niewielki słoik (np. po dżemie), który wcześniej napełniamy do połowy piwem. Tak "nafaszerowanego" ptaka wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. godziny w termoobiegu co jakiś czas polewając pozostałym piwem i tym, co skapnie na blachę podczas pieczenia. Podajemy z frytkami i sałatką.

Przepis dodał użytkownik Goplana

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3xbsh9
d3xbsh9
d3xbsh9
Więcej tematów
d3xbsh9