05-07-2009 22:45
Serca pomarańczowe
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- CIASTO:
- 2-3 plastry obranej pomarańczy (5 dag)
- 4 łyżki masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 6 łyżek mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- DO DEKORACJI:
- 10 dag białej polewy czekoladowej ( lub 1 tabliczka białej czekolady)
- pisak cukrowy
- kolorowe pastylki czekoladowe, kolorowe żelki itp.
Przepis
Pomarańczę zmiksować.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i jajko, dokładnie wymieszać.
Dodać zmiksowaną pomarańczę i skórkę otartą ze sparzonego owocu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do ciasta. Na koniec wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
Foremkę natłuścić, oprószyć mąką. Wlać ciasto, piec 20-25 minut w temp 170-190stC.
Gotowe serduszka lekko przestudzić w foremkach, wyjąć, przełożyć na deskę kuchenną.
Polewę czekoladową grubo posiekać, stopić w kąpieli wodnej na niewielkim ogniu.
Serduszka posmarować polewą, ozdobić wg uznania.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.