Wiosenna zupa z makaronem
- rosół wegetariański:
- 2 kg włoszczyzny oczyszczonej i pokrojonej na kawałki
- 3 listki laurowe
- 8 ziarenek pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 5 cm korzenia imbiru
- sól
- 2 cebule
- pęczek natki pietruszki
- dodatki:
- 100 g makaronu ryżowego
- 100 g groszku cukrowego
- garść liści szpinaku
Wszystkie składniki bez cebuli i natki pietruszki zalać trzema litrami zimnej wody i zagotować. Zmniejszyć gaz, delikatnie posolić i gotować na małym ogniu ok. 40 min. Cebulę pokroić na ćwiartki, przypalić nad ogniem i razem z natką wrzucić do rosołu. Gotować jeszcze pół godziny. Odczekać 10 min i odcedzić. Gotować sam płyn, odkryty, aż zostanie ok. 1,5 litra gotowego rosołu.
Makaron ryżowy zalać gorącą wodą, odstawić. Kiedy zmięknie, odcedzić i rozłożyć do misek. Tuż przed podaniem do gorącego rosołu wrzucić groszek cukrowy, potem liście szpinaku i kiełki fasoli.
Rozlać do misek. Obok postawić pozostałe składniki, niech każdy dodaje sobie do miski po trochu wszystkiego, według uznania.
Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89
Podziel się opinią
Komentarze