Trwa ładowanie...
d2na2mb
01-07-2009 18:26

ciastka smażone na głębokim oleju

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d2na2mb
Składniki
  • 200 g mąki
  • szklanka wody
  • 50 g smalcu lub masła
  • 3 roztrzepane jaja
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier do posypania
Przepis

Ciasto przygotować poprzedniego dnia. Zagotować wodę ze smalcem. Do wrzątku wsypać mąkę i sól, zmniejszyć gaz i mocno mieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać, aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie). Trochę ostudzić i dokładnie wmieszać jaja. Odstawić. Rano rozgrzać olej w szerokim garnku. Napełnić szprycę ciastem i wyciskać do gorącego oleju długie paluchy ciasta. Ciasto jest dosyć twarde, więc szpryca musi być mocna. Gorące, złociste churros osuszyć na papierze, posypać cukrem i podawać z gorącą czekoladą.

Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2na2mb
d2na2mb
d2na2mb
Więcej tematów
d2na2mb