Babka szafranowa
- -1 kg mąki pszennej
- -2 szklanki mleka
- -15 dag cukru
- -15 dag masła
- -4 jajka
- -4 żółtka
- -8 dag drożdży
- -10 dag rodzynek
- -3 dag skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
- -skórka otarta z 1 cytryny
- -szczypta szafranu
- -1 łyżeczka soli
- -do posypania ciasta 1 łyżka cukru pudru
- Do wysmarowania formy:
- -1 łyżka masła
Z połowy mąki i drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku sporządzić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać 4 białka, skórkę z cytryny i szafran. Dokładnie wymieszać, dodać pozostałą mąkę, posolić i wyrabiać ręcznie 20 min. Dodać roztopione masło, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od dłoni i ścianek naczynia. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 1 godz. Patyczek wetknięty w upieczone ciasto powinien być po wyjęciu suchy. Ciepłą babę oprószyć cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89
Podziel się opinią
Komentarze