Trwa ładowanie...
d1y9d5q
01-07-2009 17:43

Babka szafranowa

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d1y9d5q
Składniki
  • -1 kg mąki pszennej
  • -2 szklanki mleka
  • -15 dag cukru
  • -15 dag masła
  • -4 jajka
  • -4 żółtka
  • -8 dag drożdży
  • -10 dag rodzynek
  • -3 dag skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
  • -skórka otarta z 1 cytryny
  • -szczypta szafranu
  • -1 łyżeczka soli
  • -do posypania ciasta 1 łyżka cukru pudru
    • Do wysmarowania formy:
  • -1 łyżka masła
Przepis

Z połowy mąki i drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku sporządzić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać 4 białka, skórkę z cytryny i szafran. Dokładnie wymieszać, dodać pozostałą mąkę, posolić i wyrabiać ręcznie 20 min. Dodać roztopione masło, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od dłoni i ścianek naczynia. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 1 godz. Patyczek wetknięty w upieczone ciasto powinien być po wyjęciu suchy. Ciepłą babę oprószyć cukrem pudrem.

Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1y9d5q
d1y9d5q
d1y9d5q
Więcej tematów
d1y9d5q